• 1

Hořčík neboli magnézium je naprosto základním prvkem nezbytným pro naše tělo.  Vyskytuje se sice v potravě, například hojně ve  špenátu, banánech čí celozrnném pečivu, přesto často trpíme jeho nedostatkem (uvádí se  15% – 30 % populace). A to způsobuje řadu potíží jako jsou křeče, svalové záškuby, nervové podráždění, deprese, nespavost, problémy s tlakem, arytmie, únava, snížená koncentrace a pozornost. Nízké hladiny hořčíku byly naměřeny u lidí trpících migrénou a u žen s premenstruačním syndromem či bolestivou menstruací.  Hořčík bychom měli určitě doplňovat, pokud naše strava není zcela vyvážená, dopřáváme si častěji alkohol, máme stresující povolání, čelíme psychickému tlaku, provozujeme intenzivní sport, trpíme chronickými onemocněními srdce, cév, vysokým tlakem, cukrovkou, a také při těhotenství a kojení.

Na trhu jsou desítky různých přípravků s hořčíkem. Jak si ale vybrat ten nejlepší?

1. dívejme se na obsah čistého ( ionizovatelného ) hořčíku. Doporučená denní dávka je 375 mg čistého hořčíku (obsah Mg), nejlépe v jedné tabletě.

2. dívejme se na formu obsaženého hořčíku: anorganické formy jako oxid, uhličitan se špatně vstřebávají (kolem 10%), zatímco organické formy, jako jsou citrát či laktát, se vstřebávají mnohem lépe (80 a více %). Anorganické formy jsou většinou lacinější, obsahují celou dávku hořčíku v jedné tabletě, nicméně do těla se dostane hořčíku jen zlomek. Na druhé straně čistě organické formy hořčíku jsou sice vysoce vstřebatelné, obsahují však v jedné tabletě méně či doslova málo čistého hořčíku, a proto je potřeba brát minimálně dvě, ale někdy i mnohem více tablet, aby naše tělo dostalo plnou dávku hořčíku během dne.

Českým vědcům se však podařilo vyvinout skutečně unikátní přípravek SuperMag B6 citrát – hořčík, který je vysoce vstřebatelný a zároveň obsahuje plnou dávku čistého hořčíku v jedné jediné tabletě. Tajemství úspěchu spočívá v tom, že se podařilo do jediné tablety vměstnat vysoký podíl organické formy citrátu, a zároveň zvýšit vstřebatelnost další formy oxidu díky aplikaci US patentu, využívajícím extrakt černého pepře ke zvýšení jeho vstřebatelnosti. Není divu, že se tento přípravek stal velmi brzy oblíbeným nejen u profesionálů, jako jsou lékaři či lékárníci, ale také přímo u spotřebitelů, kteří si pochvalují jeho účinky.